Tuesday, October 26, 2010

Mahasiswa berpolitik: Retorik Umno yang hampir kalah

Bila dalam keadaan terdesak, maka semua perkara akan di lakukan walaupun kadang- kadang tidak rasional. Bila dalam keadaan lemas dan hamper tenggelam, semua benda akan di cari untuk berpaut. Sekalipun buaya yang melintas. Mesti akan berusaha berpaut pada buaya. Kita sangat hairan dan kadang- kadang agak lucu dengan tindakan Umno ini. Makin lama makinmemakan diri mereka.
Ahli majlis tertinggi Umno yang juga menteri pengajian tinggi telah menyatakan bahawa mahasiswa tetap tidak di benarkan berpolitik. Setelah terjadi pendebatan antara timbalan menteri pengajian tinggi, Dato’ Saifuddin Abdullah dan bekas naib canselor Uitm, Ibrahim Abu shah. Tiba- tiba, dalam perhimpunan Agung Umno baru- baru ini, ketua pemuda Umno yang tidak mendapat tempat dalam kabinet Najib telah memutarkan semula lagu tersebut. Mahasiswa akan dibenarkan berpolitik?
Sejauh mana benarnya kenyataan khairy itu? Sejauh mana kata- kata tersebut akan di realisasikan?hal ini hanyalah laungan untuk menyedapkan mulut. Untuk menarik golongan mahasiswa kepada Umno. Mereka menyedari bahawa mahasiswa kini bersama pakatan rakyat yang bakal mengambil putrajaya pada PRU-13 nanti. Dalam keadaan terdesak ini, khairy di jadikan agen untuk menyelamatkan Umno. Padahal semua mengetahui, khairy tidak mendapat apa- apa tempat dalam kerajaan. Seolah- olah mahu di matikan karier politiknya.
Khairy sendiri harus sedar bahawa, beliau hanya menjadi agen apabila terdesak saja. Kalau khairy benar- benar mahu memperjuangkan apa yang di katakanya itu, lebih baik khairy bersama dengan Pakatan. Semua sedia maklum, kenyataan khairy tersebut di lihat bertentangan dengan pendirian Umno Barisan Nasional. Mereka masih belum bersedia untuk membenarkan mahasiswa berpolitik. Maka khairy tidak perlu memperjuangkan kata- kata tersebut dalam Umno. Seeloknya khairy dan Pak Lah badawi menyertai Pakatan sebab mereka di ketepikan oleh Umno.
Mahasiswa juga harus sedar bahawa Umno kini amat terdesak dan mereka menyedari hakikat akan bertukar kerajaan pada PRU-13 nanti. Maka janganlah mudah mempercayai kenyataan Umno. Hal itu hanyalah retorik yang pasti tidak akan dapat di laksanakan. Mahasiswa teruskan menyokong Pakatan. Suara mahasiwa di sekat oleh Umno Barisan Nasional. Maka, perlu masa mahasiswa memberi pengajaran kepada mereka. Semoga Islam terus gemilang dan tetap tinggi menjulang.

1 comment:

  1. Perubahan dalam politik itu normal.. tidak perlu dipertikaikan kerana ia seiring dengan tuntutan semasa.. Anda tidak menjelaskan secara jelas atau bukti atau rujukan yang boleh menguatkan hujah anda untuk menyanggah apa yang lawan anda lakukan(UMNO).. Tulisan anda lebih kepada emosi daripada analisa yang kukuh dan jelas.. Jangan guna nafsu tapi biar berhikmah !

    ReplyDelete